Home / Aktivnosti / Poljska-novi put, tekući projekat, novi horizonti

 
Projektna grupa iz Ukrajine i Srbije pred Caritasovim objektom u Sanoku

Ponovo Erasmus + i nastavak realizacije projekta “Migracija-problem ili šansa”. Naši projektni partneri Caritas Archidiacezji Przemiskiej i predsednik Fondacije Solunske braće Sv.Ćirila i Metodija napravili su agendu od koje smo se dobrano umorili, ali i napunili srca kao i kombi kojim smo došli.

Duhovno-rekreacioni centar Zboiska je bio naš tihi kutak kroz sedam dana i gostoljubivost vlč. Tomeka i svih ostalih zauvek će ostati u našem sećanju.

Nakon mise na Čistu sredu sa vlč.Tomekom

Prvi dan smo proveli u Sanoku, u Dnevnom boravku Caritasa Sanok gde smo imali predivan program, koncert, svečani ručak i isporuku dragocene humanitarne pomoći. Direktor dva Caritasova objekta Piotr Kobialka je bio organizator svega kao i Gradonačelnik Grada Zagorza Ernest Nowak sa direktorima ostalih Caritasovih objekata iz drugih mesta doprineli su ovom dočeku i donatorskoj akciji.

Posetili smo i Caritas Pšemišl(Przemysl), punktove gde je pruženo i još uvek se pružaju usluge pomoći izbeglicama iz Ukrajine, s obzirom da ovaj veliki grad ima čak tri granična prelaza sa Ukrajinom te je preko 4 miliona Ukrajinaca prošao tuda. U Ukrajinskom kulturnom centru u Pšemišlu u okviru koga se nalazi i Konzulat Ukrajine, čuli smo potresne podatke o skoroj istoriji ovog naroda i bogatoj kulturno-istorijskoj baštini na ovoj teritoriji Poljske a svojevremeno Galicije. Ujedno smo predali i prigodne poklone koje su naši korisnici izradili za pripadnike ovog postradalog naroda.

Upoznavanje Ukrajinske kulture nastavilo se umetničkom radionicom gde smo slikali karakteristične ukrajinske narodne motive i uživali slušajući ukrajinsku muziku.

Obišli smo umetnički salon stakla porodične manufakture Riš. Osnivač ove firme koja već 51 godinu proizvodi prekrasnu staklariju koju izvozi 95% svog proizvodnog programa. Henrik Riš(Rysz Henrik) nas je uputio u tajne ovog neverovatnog zanata i prikazao nam kako se stvaraju prelepi primerci i naravno izložbeni prostor na spratu.

Ručak u Caritasovom restoranu “Biser Pšemišla”

Dnevni boravak za decu u Lubinu, obišli smo i uživali. Posebnu čast nam je ukazao Tomasz Chop, direktor Narodne Agencije za EU projekte koji ujedno finansira rad ovog boravka kao i Marek Paniewicz, direktor Fondacije Sv.Ćirila i Metodija partnera na projektu. Poljska decau okviru radionica uče srpsko-hrvatski jezik a imaju i radionice kuvanja jela sa Balkana. Bilo je lepo pevati na našem jeziku dečje pesmice sa polaznicima ovog Dnevnog boravka.

POsebnu radost su nam priredili naši domaćini koji su u septembru bili gosti kod nas jer su nam priredili druženje uz muziku i gastronomsko uživanje u poljskim specijalitetima u objektu Basztogrod. Dirnuti do suza, uživali smo poslednje veče sa našim domaćinima.

Još jedna mobilnost nas očekuje krajem aprila na Tari. Mi smo na potezu da upoznamo naše goste sa našim lepotama i gostoprimstvom. Slavenska duša ne poznaje granice, kao ni Caritas.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com