Home / Pomoć u kući, dnevni boravak za osobe sa mentalnim smetnjama

Pomoć u kući predstavlja dnevnu uslugu u zajednici u sistemu socijalne zaštite u Republici Srbiji. koju mitrovacki Caritas pruža od 2002. godine. Kroz 18.godina svog samostalnog delovanja razvili smo dva oblika otvorene zastite starijih- Dnevni boravak za starije osobe i Pomoc i negu u kuci.

Obe usluge su razvijene u okviru velikog Nacionalnog programa koju je finansirao Caritas Evrope, a u okviru koga smo implementirali zapadni model nege vaninstitucionalnog tipa.

U januaru 2016. mitrovacki Caritas je stekao licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ispunivsi uslove i standarde propisane Zakonom o socijalnoj zaštiti. Za ovo vreme terenski je pokrivao Grad Sremsku Mitrovicu sa Lacarkom, Opstinu Sid, Opstinu Irig, ruralne delove ovih opstina.

Usluga pomoć u kući dostupna je odraslima i starijima kako radnim danima, tako i vikendom. Korisnici usluge su stare osobe, odrasla lica sa telesnim invaliditetom, osobe sa intelektualnim i mentalnim smetnjama, itd.

Osoblje u direktnom radu sa korisnicima su: koordinator, stručni radnik sa licencom, negovateljice sa završenom obukom po akreditovanom programu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i volonteri.

Dnevni boravak za osobe sa mentalnim i  intelektualnim smetnjama “Sveta Tereza” je nova  usluga socijalne zastite koja se razvija od 2018.godine. Implementacija ove usluge zapocela je potpisivanjem Protokola o saradnji sa Gradom, Opstom Bolnicom , Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad ”Sava” u kom su definisani zadaci razvoja ove inovativne usluge.

Preko 24 osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama koristi usluge boravka, ali i Kabineta za kineziterapiju koja postoji od 2019.godine kao donacija Ambasade R Poljske u Beogradu.

Ovaj Kabinet je nastao projektnom saradnjom sa Srednjom medicinskom skolom “Draginja Niksic” koja dva puta mesecno svoje djake i profesore salje u Caritas u cilju poboljsanja opsteg stanja korisnika kako Dnevnog boravka tako I clanova drugih udruzenja koji koriste besplatno pomagala Kabineta.

Od 2022.godine pokretanjem radionice za proizvodnju papirnih vrećica donacije Ambasade SR Nemačke u Srbiji, utrli smo put socijalnom preduzetništvu i u mitrovačkom Caritasu. Aktivno se angažujući na reintegraciji i resocijalizaciji korisnika Dnevnog boravka koji imaju dijagnostikovane mentalne smetnje i samim tim su marginalizovani iz uže društvene zajednice kao i službe za zapošljavanje, pasivizirani i odbačeni, socijalno deprivirani i zavisni od socijalnih usluga. Ovako se osećaju korisnim članovima društva, finansijski osnaženi i mentalno ojačani, duboko i značajno se menja njihov status i pozicija. Radionica je svečano otvorena u julu 2022.uz prisustvo sekretara za privrednu saradnju Ambasade SR Nemačke Kristijana Šilinga sa timom, direktoricom projekta “Usluge socijalne zaštite za ugrožene grupe” Tatjane Rajniš, direktora Caritasa Srbije o.Mihala Gherghela, direktora Biskupijskog CAritasa Srem preč.Joze Duspara, Vladimira Pavlovića, predsednika Skupštine Grada, Dražena Riđošića, načelnika GU za socijalnu zaštitu i drugih prijatelja i saradnika.