Home / Aktivnosti / USPEŠNO SPROVEDENA MOBILNOST EU projekta U SREMSKOJ MITROVICI

 

U četvrtak,19.maja 2022. Završena je sedmodnevna mobilnost u Sremskoj Mitrovici. Ova aktivnost je deo evropskog projekta Erasmus + koji Caritas „Sv.Anastazija“ sprovodi sa partnerima iz Poljske, Italije, Hrvatske i Ukrajine. Predstavnici svih zemalja partnera bili su učesnici ove mobilnosti. Posebno nas je obradovalo prisustvo dve učesnice iz mesta Rivne, iz Ukrajine.

Vodeći partner Nadbiskupijski Caritas Pšemišl(Caritas Archidiacezji Przemyskiej) iz Poljske sa mitrovačkim Caritasom već dve godine sprovodi dva projekta posvećenih osobama sa mentalnim smetanjama i starijim osobama, a od 1-ov marta ove godine započeli smo implementaciju novog projekta posvećenog problemu migracija. 20 osoba je tokom sedam divnih, prolećnih dana upoznavalo se sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom ovog podneblja, ali i specifičnostima klime, geografskim položajem ravničaskog grada podno pitome Fruške gore, verskom baštinom i gastronomijom.

Tema je bila razmena dobrih iskustava u polju edukacije odraslih i projekata socijalne inkluzije, te smo s tim u vezi prezentovali rad licenciranih pružalaca usluge Dnevnih boravaka u okviru Caritasa Srbije(Šabac, Bogatić, Sremska Mitrovica), kao i ostalim specifičnostima rada i projektnih realizacija.

S obzirom da su učesnici iz partnerskih zemalja imali priliku upoznati se sa  raznovrsnošću kulture, ali i verskim životom, bili su na nedeljnoj Sv. Misi, a pred put su bili gosti Župe „Sv.Dimitrija-đakona i mučenika“ gdje su nakon druženja molili krunicu i Litanije Majci Božjoj i učestvovali na misi sa zajednicom vernika. Vlč. Ivica Zrno je na kraju misnog slavlja pozvao putnike pred oltar po blagoslov za sretan put, ali i poticejem za mir  u Ukrajini i svetu.

Ganuti do suza dirljivim gestom vlč.Zrna, zapevali su na poljskom jeziku zahvalnu pesmu.

Zaista su ovakvi susreti i  međuregionalni projekti  pravo blago za približavanje i upoznavanje različitih kultura, naroda i vera, a naš Caritas uzor pomirenja, ljubavi i saradnje. Jer tako i glasi naše geslo:      LJUBAV SPAJA!

Vinarija Brestovački Erdevik
Odmor na termalnim vodanam bazena Plava zvezda
Katedralna crkva Sv. Dimitrija Sremska Mitrovica
Blagosloc pred put vlč. Ivica Zrno
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com