Home / EU projekti / ERASMUS + “ACTIVE SENIOR ACADEMY”

 

ERASMUS + “ACTIVE SENIOR ACADEMY” je jedan od dva dodeljena projekta iz proslogodišnjeg konkursa EU za obrazovanje starijih osoba. Vodeci partner je Fondacija Sv.Cirila i Metodija sa Caritasom Archidiecezji Przemyskiej i partnerma iz Ukrajine Сузір’я Коростова – NGO Constellation Korostiv i Enas, Slavonski Brod- Hrvatska.

Projekat se sprovodi 34 meseca i ukupan fond je 221.000 evra.

Cilj je dozivotno obrazovanje starijih od 60 godina kroz putovanja, upoznavanja sa novim kulturama, jezicima, običajima iz regiona-Hrvatske, BiH, Poljske i Ukrajine  Započeli smo sa nezaboravnim putovanjem naših 7 starijih sugrađana u okviru osmodnevog boravka i upoznali kulturno-istorijsku baštinu jugoistočnog dela Poljske: mesta Ležajs, Sanok, Zažeče, Miroćin, Pšemišl, Pševorsk i Solinsko jezero obišli smo uz divan doček zvaničnika-Gradonačelnika, predsednika opštine, načelnika mesta, direktora institucija i predstavnika lokalnih Udruženja žena koje su nas dočekale sa bogatom trpezom, darovima,ručnim radovima, pesmom i igrom sve u njihovim tradicionalnim narodnim nošnjama. Vatrogasci su demonstritali vežbu spašavanja nastradalog u automobilskoj nesreći, čuvari grada su u uniformama i sabljama paradirali pred nama, u Ležajsku smo slušali koncert na veličanstvenim orguljama, drugim po veličini na svetu u starom benediktinskom manastiru iz 1617.godine. Neverovatna iskustva za nezaborav!

Ovoj poseti prethodila je takođe sedmodnevna poseta 24 seniora iz Poljske našem Gradu. Upoznali smo ih sa istorijskom baštinom Sirmiuma, obišli su Carsku palatu, Muzej Srema, temelje Bazilike, crkve svih obreda, iskopine, most Sv. Ireneja, fruškogorske manastire i lepote Mačve. Na otvoreno naše srce odgovorili su na isti način. Nakon toga posetili smo Istru, Opatijsku rivijeru i proveli čudesno lepih 6 dana u Hrvatskoj. Krajem avgusta ponovo čudesno lepih nedelju dana u Poljskoj.

Očekujemo novo druženje krajem septembra u Slavonskom Brodu.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 
 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com