Home / Aktivnosti / vesti / Novi Erasmus + projekat i opet Poljska

 

Na kraju februara koji ne liči na sebe, jer je bio topao i sunčan, došli su nam u posetu gosti iz Nadbiskupijskog Caritasa Bjalistok (Caritas Archidiacezji Bialostockiej)

Povod za posetu jeste odobreni Erasmus + projekat kojim smo zajednički aplicirali kod Evropske komisije i odnosi se na edukaciju odraslih i razmenu znanja i iskustava u radu sa osobama sa invaliditetom i starijim osobama. Zamenik direktora Nadbiskupijskog Caritasa Bialistok vlč. Andrzej Ratkiewicz predvodio je sedmočlanu delegaciju sačinjenu od direktora, koordinatora službi i projektnog menadžmenta.

Veoma važan sastanak sa gostima odražan je u Ordinarijatu Srijemske Biskupije gde nas je primio gdin Petar Dujić, koordinator BCS. U jednočasovnom razgovoru razmotrili smo sve aspekte rada ove strane, mogućnosti saradnje i radosti otvaranja novih horizonata u međunarodnoj povezanosti velike porodice Caritasa. Na kraju sastanka domaćini su dobili lepe poklone iz Bjalistoka, rukotvorine korisnika mnogobrojnih servisa koji se tamo razvijaju(narodna kuhinja, prenoćište za beskućnike/ce, dnevni boravak za starije i za OSI, humanitarni punktovi i saradnja sa Bankom hrane.)

Vrlo intenzivnu agendu posete započeli smo obilaskom Grada-prve ranohrišćanske bazilike u centru gde smo ih uputili u bogatu istorijsku baštinu našeg Grada. Gosti su posebno bili dirnuti ovako starim arheološkim otkrićima posebno verskog karaktera, te su se na tameljima Bazilike i pomolili.

Obilazak je prirodno išao kroz centar upoznajući goste sa Kamenim cvetom, Sabornim hramom Sv.Dimitrija i Carskom palatom. Kratak obilazak završio je u Katedralnoj crkvi Sv.Dimitrija, gde je vlč. Ratkiewicz odslužio sv.Misu tražeći blagoslov za svoj dalji put. Po prvi put je u našoj Katedrali moljena liturgija na poljskom jeziku.

Najlepši susret dogodio se u našem Caritasu. Goste su veoma srdačno dočekali korisnici pomoći u kući, volonteri i korisnici DB za osobe sa mentalnim smetnjama. U srdačnom razgovoru, pogledali su film o istorijatu mitrovačkog Caritasa, obišli i videli sve ono što pod našim krovom radimo. Posebno im je prijao kratak predah u radionici muzikoterapije naše prof.Dragane, kao i vibroterapija koju su svi gosti rado probali potpuno oduševljeni onim što su doživeli. Nakon obilaska centra, razmenili smo darove i najzad ručali svi zajedno.

Za preukusni ručak i sjajno druženje pobrinuo se naš Žan koji je pet sati kuvao sjajan kotlić sa pet vrsta mesa i doprineo prezentaciji tradicionalne domaće gostoljubivosti i gastronomije. Nakon toga poslužena je domaća bundevara koju je napravila naša Zlata čime se zaokružio pravi gurmanski ugođaj.

Popodne smo iskoristili da gosti obiđu Avliju održivog razvoja u Bogatiću našeg sestrinskog Caritasa Šabac. Tamo su videli koliko lepih i inovativnih mogućnosti može da se realizuje ukoliko postoji volja, ideja i podrška. Gosti su bili oduševljeni programom i radom Caritasa u okviru ovog socijalnog preduzeća.

U kasnim večernjim satima ispratili smo goste put Slovenije gde su išli na naredni sastanak i sa radošću ih očekujemo krajem aprila na prvoj mobilnosti ovde kod nas u drevnom Gradu Mitrovici.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com