Home / Aktivnosti / U SUSRET ZIMSKIM PRAZNICIMA

 

Sunce je krasilo skoro svaki decembarski dan, tako da su naše predbožićne aktivnosti više ličile na uskršnje. Ipak, radost u srcu i spoznaja da nam se približava ovaj najradosniji kršćanski praznik oblikovao je naše svagdašnje aktivnosti posebnim ozračjem radosti i nade.

Započeli smo lepom tradicionalnom božićnom izložbom rukotvorina u holu Gradske kuće sa ostalim udruženjima osoba sa invaliditetom. POnosno smo predstavili sve ono što su vredne ruke naših volontera i korisnika proizvele na svojim kreativnim radionicama.

U društvu načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu Dražena Riđošića i njegove zamenice

Nakon toga usredsredili smo se na “slatki” deo predbožinih aktivnosti, odnosno izradu medenjaka za naše starije sugrađane i korisnike licencirane službe pomoći i nege u kući. Dobri ljudi darovali su nam pravi med, a vredne ruke naših korisnika i djelatnika su kroz tri dana mesili i pekli prave medenjake. Danima se miris meda, karanfilića i cimeta provlačio kroz naše prostorije i svi koji su navraćali bili su posluženi ovim preukusnim božićnim kolačićima.

Nakon toga krenuli smo u obilazak naših korisnika službe Kućne nege i pomoći u kući.

Dr Svetlana Prica je najpopularniji lekar opšte prakse u našem gradu i naša spoljna saradnica sa najdužim stažom. Još 2004.godine je prva od lekara došla u naš Centar sa svojom med.sestrom Vesnom Sremsac i započela skoro dvadesetogodišnju saradnju sa našim Caritasom. Tako je i sada došla da porazgovara malo sa korisnicima o njihovim problemima, izvršila kontrolu vitalnih znaka i zakaže određene preglede koji su bili potrebni. Zaista je bilo predivno provesti ovih par sati sa našom doktorkom u savetovanju i prijateljskom razgovoru. HVala na otvorenom srcu, draga Svetlana.

Zahvaljujući divnim ljudima firme Kija Inox, naša jelka se okitila sa 25 slatkih paketića. U četvrtak su veseli i razigrani glasovi naše dece i drugara poput slavuja leteli našim Caritasom. BIlo je tu i pesme i recitacija i pomalo stidljivih pogleda, ali svi su bili presretni zbog slatkih iznenađenja sa plišanim igračkama u njima.(Hvala Cleaning servisu “SAMBI” na ovim lepim igračkama)

Poseban dan je bio “Dan porodice” kada smo uz trpezu i prijateljski razgovor proveli lep dan sa članovima porodica naših korisnika Dnevnog boravka. Tom prilikom smo u gostima imali novinarku Narcisu Božić koja je mogla da porazgovara sa korisnicima DB, ali i njihovim roditeljima, sestrama, braćom… Centar je izgledao kao da su se ponovo sastali davno izgubljeni prijatelji. Razgovaralo se i smejalo, otvoreno pričalo i pomalo slavilo. Jelena Besermenji, naša saradnica i volonterka je donela tortu da nas počasti povodom odlaska u penziju, a mi smo joj darovali lep dar.

NArcisa sa Filipom Jelena i njen divan osmeh

Celodnevno druženje je krunisano bogatom trpezom i moram primetiti da i pored toga što se moralo ručati u tri ture, jer nas je bilo dvadeset pa nije moglo drugačije, to nikom nije smetalo. Ručak je bio sjajan a torta preslatka. Najslađe je svakako bilo naše druženje i zajedništvo.

Zahvaljujući Hrvatskom Caritasu i Biskupijskom Caritasu Srem naši najsiromašniji i najpotrebitiji korisnici obradovani su paketom hrane i higijene, čime se donacija ovih donatora ogrevnog drveta koja je podeljena tokom oktobra meseca zaokružila. Neizmerno zahvalni za svaki dar, blagoslivljamo dobrotu svakog ko je svojim darom omogućio da se božićna radost razlije u desetine domova našeg grada i šire.

S obzirom da je ovo vreme posebno, mnogi pojedinci su svojim ličnim darom dodatno doprineli da se omogući još dodatnih poklon paketa za one ugrožene i osobe koji nam pokucaju na vrata u potrazi za pomoći. Stoga ćemo svaki vas dar u novcu usmeriti u te svrhe, za koji svakom donatoru pojedinačno zahvaljujemo. Budite stostruko blagoslovljeni za dobro koje činite i poverenje koje ste nam poklonili. Naše dvadesetogodišnje trajanje je garant toga poverenja i zalog za budućnost naše dalje zajedničke saradnje u cilju stvaranja boljem i humanijeg sveta za svakog čoveka.

SRETNI I BLAGOSLOOVLJENI BOŽIĆNI NOVOGODIŠNJI PRAZNICI!

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com