Home / Aktivnosti / Nedelja Caritasa 2023.

 

Ovogodišnja Nedelja Caritasa je bila posebno važna, jer je mitrovački Caritas ušao u drugu deceniju svog postojanja i delovanja. Stoga smo celu nedelju ispunili aktivnostima da bi obeležili ovaj značajan jubilej.

U ponedeljak, 13.11.2023. na svetski dan dobrote i ljubaznosti, korisnici i zaposleni našeg Caritasa obišli su desetak korisnika naše službe pomoći i nege u kući i odneli im malo voća i hrane, te proveli nešto vremena u razgovoru i druženju. Korisnici su bili veoma prijatno iznenađeni, a ovim se potvrdilo da “nije teško biti ljubazan i fin”.

Sutra, u utorak, na svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, naša medicinska sestra Marijana Lopin, održala je predavanje o dijabetesu i važnosti zdrave ishrane u prevenciji dijabetesa. A zatim smo u sredu ugostili fizioterapeute iz SMŠ “Draginje Nikšić” na praksu. Dvanaest mladih đaka sa profesoricom Nikolinom Škrbić radili su sa našim korisnicima i primenjivali stečeno znanje i veštine.

U četvrtak su nam u poseti bili predstavnici Udruženja bubrežnih invalida Sremske Mitrovice sa MS Violetom Srbljanin na čelu. Razgovarali smo i družili se i predali džak sakupljenih čepića ovom udruženju, koji prodajom plastičnih čepića dolaze do sredstava neophodnih za pacijente odeljenja dijalize. Bilo je lepo družiti se sa ovim ljudima punim života.

U petak smo imali susret sa divnim mladim ljudima iz Rotaract kluba Sremska Mitrovica Kristina Popadić, Stefan Cipar i Aleksa Đorđević koji su naš dnevni boravak donirali većom količinom hrane i higijenskih artikala i proveli divno vreme sa našim korisnicima. Ovaj susret su oplemenili divni muzičari Dražen Marek i njegov sin Jan. Zvuke gitare, mandoline i violine vrlo veselo su ispratili i pesmom podržali naši volonteri i korisnici. Neizmerno hvala svima!

Na dobrotu dobrotom se uzvraća, te smo mi na velikodušan dar mladih iz Rotaracta uzvratili Zahvalnicom i darovima koje su izrađeni kod nas u Dnevnom boravku.

Nakon druženja kod nas, prešli smo u prostorije mitrovačkog Crvenog krsta gde smo ispratili našu dugogodišnju saradnicu Jelicu Besermenji u penziju nakon 30.godina rada. Koliko postoji Caritas, toliko smo i saradnici i prijatelji sa Jelicom. Sproveli smo nebrojene zajedničke akcije, te je bilo neophodno ispoštovati koleginicu i posebnog humanitaristu u našoj zajednici.

Dan smo završili svetom misom na spomendan Sv.Elizabete Ugarske.

Prvi dan vikenda deo našeg tima proveo je u akciji pošumljavanja Fruške gore i postavljanja kućica za ptice na Iriškom vencu. U hladan i vetrovit dan sa udruženjem Arhus Novi Sad i volonterima kompanije APTIV iz Novog Sada, naš Caritas je uzeo učešće i zasadili smo 500 sadnica hrasta i postavili smo 15 kućica za ptice. Srce nam je puno jer smo uzeli učešće i u ekološkim građanskim inicijativama.

I najzad, 19.11.2023.na sam dan Caritasa, pečat obeležavanju ove nezaboravne i divne nedelje stavljen je prisustvom na Sv.Misi gde smo počastili naše župljanje medenjacima i podelili naše jubilarno pismo u kome smo u slici i reči pokušali predstaviti naših 20.godina rada. Retko ko može da se pohvalim tolikim trajanjem, ali svidelo se Gospodinu da nas blagoslovi divnim ljudima, pre svih mons. Eduard Španović, koji je ustanovio i dao inicijativu da se organizuje i pokrene Caritas u našem gradu te doprineo da mnogi mladi ljudi steknu prva znanja i veštine pod našim okriljem. Uvek je govorio da je “Caritas izlog crkve” tako da te reči odzvanjaju i danas i predstavljaju našu vodilju.

Idemo dalje, s božjom pomoći.

Susret volontera u nedelji Caritasa 2020.
Nedelja Caritasa 2020.godine
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com