Home / Aktivnosti / vesti / Jedan poseban Dan žena

 

Dan žena je međunarodni praznik koji se proslavlja obično uz cveće, zagrljaje, lepe čestitke.

Postoje mesta gde ove čestitke nisu došle, jer se veličanstvenost žene pogazila, unizila i obezvredila.

Takvo mesto je Sigurna kuća-utočište onih kojima su snovi razbijeni kao kristal, kojima su suze popločale put, koji su potražili spas i mir od nerazumevanja, netolerancije, surovosti, prezira i poniženja.

Zato smo mi rešili da ovoga puta vratimo nadu i veru ovim ženama, radost na lica i srca ove dece.

ISkoristili smo ovaj praznik i uz dopuštenje i saradnju nadležnih, naša grupa korisnika, volontera i zaposlenih je došla u okrilje Sremske sigurne kuće i donela malo radosti u vidu darova, kolača, igračaka i razgovora. Naši poljski i američki prijatelji (Caritas Sanok i LDS Charities) u prethodnom periodu donirali su značajnu količinu humanitarne pomoći našem Caritasu, a mi ne odstupajući od naše karitativne misije odlučili smo usmeriti jedan deo i Sremskoj sigurnoj kući. Preko 200 kg hrane i oko 30 kg higijenskih artikala uz nekoliko kutija odeće, obuće, pelena i igračaka, stavljeno je na raspolaganje štićenicima ove ustanove.

Posebno mesto u srcima svih zauzela je prelepa slika ulje na platnu našeg štićenika Željka R. “Porodica”koja će od danas ukrašavati unutrašnjost dnevnog boravka ove ustanove. Sve prisutne žene Sigurne kuće dobile su ručno izrađene čestitke od naših korisnika.

Beše ovo jedan poseban dan, dan za nezaborav kako za goste tako i za domaćine. I mi kao Caritas pored konkretne podrške svim ugroženim kategorijama stanovništva, potrebno je da našim akcijama podižemo svest zajednice da svi moramo stati uz ugrožene žene i decu, zajedno, kao jedan bedem svima onima koji su se drznuli da ugroze njihovo dostojanstvo.

Napominjem da već nekoliko godina one štićenice Sigurne kuće koje iskažu želju i htenje da uzmu život u svoje ruke, omogućavamo da steknu licencu za negovateljice pohađajući besplatno Caritasovu obuku za negovateljice za stare. Nakon toga im omogućavamo da steknu vrednu praksu, vrate se u sistem nacionalne službe za zapošljavanje i time kroz radni angažman staknu finansijska sredstva čime izlaze iz zatvorenog kruga finansijske zavisnosti od nasilnika.

Jedna od obuka za negovateljice u našem Caritasu
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com