Home / Aktivnosti / Promocija projekta SZO i kampanja vakcinacije protiv COVID 19 u Gradskoj kući

Učesnici konferencije

U petak, 10. februara 2023., Caritas“Sv. Anastazija“ Sremska Mitrovica u saradnji sa Domom zdravlja Sremska Mitrovica i GU za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine,  održala se Konferencija  povodom realizacije projekta “Podrška zajednice nacionalnoj kampanji vakcinacije protiv COVID-19 putem organizacija civilnog društva” koju je Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji pokrenula u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i uz finansijsku podršku USAida, a koju mitrovački Caritas realizuje sa partnerima iz Šapca Asocijacijom Duga, Kruševca, Sombora i Valjeva.

Kancelariju SZO u Srbiji reprezentovala je mr Ivana Lukić, dok je ispred Asocijacije „Duga” Šabac bio prisutan direktor Aleksandar Prica sa saradnicima.

Uvod u temu dao jer resorni načelnik Dražen Riđošić, dok je koordinator Tima za imunizaciju Grada načelnik GU za opšte i zajedničke poslove Miroslav Jokić iz svog ugla napravio osvrt na prethodni veoma uspešni proces imunizacije i vakcinacije protiv virusa korona u periodu 2021-2022.. Direktor Doma zdravlja dr Adil Elhag dao je detaljniji i statistički prikaz procesa vakcinacije, uspešne saradnje sa drugim institucijama i lokalnom samoupravom i specifičnosti rada timova za vakcinaciju.

Predavanje o važnosti vakcinacije kao preventivne mere zaštite od COVID 19 održala je dr Svetlana Prica, specijalista opšte medicine Doma zdravlja. Značajan je njen uvod u predavanje gde je rečeno da je XX vek bio vek bakterija koje su pobeđene vakcinacijom. XXI vek je vek virusa i ovom vakcinacijom je dobijena jedna bitka, ali rat još traje.

Aleksandar Prica, direktor partnera iz Asocijacije Duga, Šabac dao je presek dosadašnjih rezultata projekt iz svih pet gradova gde se projekat realizuje, sa širim osvrtom na implikacije outrich delovanja mobilnih timova koji su involvirani i na kojima se temelji sama projektna aktivnost, dakle dolaska do najudaljenijih pacijenata u ruralnim delovima mesta.

Akcija  promocije vakcinacije protiv kovid-19 u Sremskoj Mitrovici se organizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Asocijacija „Duga“ i Caritasa „Sv.Anastazija“ Sremska Mitrovica, a uz podršku Svetske zdravstvene organizacije i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom zdravlja  pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida-19 u Srbiji.