Home / Aktivnosti / Nedelja Caritasa 2022.

 

Obeležavanje Nedelje Caritasa započeli smo molitveno na sv.Misi i apelom za pomoć siromašnima 13.novembra sa Danom siromaha koji je pre 6.godina ustanovio Papa Franjo.

Cela misa bila je posvećena karitativnoj ljubavi, važnosti djelotvorne ljubavi čoveka prema bližnjemu, ali ne samo materijalne već i duhovne. Materijalno siromaštvo je u XXI veku palo u senku usamljenosti, otuđenosti, siromaštva duhom, nedostatka ljubavi, saosećanja i milosrđa. Vlada era relativizma i egocentrizma, gde su civilizacijske vrednosti pale u drugi plan, a sebično povlađivanje sopstvenim željama i pohlepi bacilo u zapećak javno dobro, dobro bližnjega i pravo da i drugi može da radi, stvara i doprinosi. Na župi je do naredne nedelje otvorena izložba o aktivnosti mitrovačkog Caritasa u zadnjih 19.godina, doki u Caritasu sakupljamo donacije u hrani, higijeni i novcu i to će trajati više od mesec dana kada pred katolički Božić krećemo sa darivanjem onim koji su u stanju potrebe. Sve se završava sa pravoslavnim Božićem naredne godine.

Caritas i prijatelji

PONEDELJAK smo za korisnike i volontere imali psihološku radionicu na temu „ANKSIOZNOSTi“. Tu temu su izabrali sami korisnici.

UTORAK- Susret sa stručnjacima i prijateljima – pravnica, psiholog, socijalna radnica i psihijatar, koji su inače članovi Caritasove intersektorske komisije u dvočasovnom razgovoru sa korisnicima pokušali su da im pomognu u rešenju aktuelnih problema.

SREDA – Predavanje „Preventiva bubrežnih oboljenja i donorstvo“ Violete Srbljanin, medicisnke sestre na odlejenju dijalize OBSM i sekretara Udruženja bubrežnih invalida Sremska Mitrovica.

Veoma zanimljivo predavanje o donorstvu i prevenciji bubrežnih oboljenja

ČETVRTAK- 17.11. Spomendan Sv.ELIZABETE UGARSKE; zaštitnice Caritasa

Obilazak kulturno istorijskih spomenika našeg Grada, uz objašnjenje istorijata istih. Posetili smo obnovljen Spomenik Presvetog Trojstva na trgu kod GKT crkve, Katedrale uz predavanje mons.Španovića o samom zdanju i Sv. Elizabeti Ugarskoj, zaštitnici Caritasa, pogledali su našu izložbu u župnoj dvorani, zatim smo obišli ostatke Bazilike kod Gradske kafane, posetili Carsku palatu gde nam je ljubazna kustoskinja Dušica objasnila sve važno što trebamo znati o drevnom gradu Sirmiumu. Kratko smo se osvrnuli na obeležje našeg Grada fonatanu Kameni cvet i na kraju našli okrepljenje u lokalnom kafiću i restoranu. Okupljeni oko stola odmorili smo se i družili sa volonterima i sugrađanima koji su nas podržali.

Mons.Španović govori o istorijati crkve i Sv.Elizabeti Ugarskoj, zaštitnice Caritasa
Na izložbi u župnoj dvorani

Cilj ovog izleta je stvarna inkluzija i reintegracija osoba sa mentalnim smetnjama u društvo.

U Carskoj palati
Šetnja kroz Gradski park
Mermerni znakovi krajputaši starog Sirmiuma i mi

PETAK je Dan otvorenih vrata kada su voloneri, poštovaoci našeg rada i drugih udruženja imali priliku da dođu, provedu vreme sa našim korisicima, počaste se kolačima i hranom koju smo svi pravili za goste. Udruženje „Tiho zvono“ je iskoristilo ovu priliku i donelo pakete hrane našim korisnicima Dnevnog boravka ali i kućne nege koje će uz druge donirane artikle  biti dopremljeno na kućne adrese naših korisnika, ali i svih koji na naša vrata pokucaju.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com