Home / Aktivnosti / vesti / Nacionalni susret volontera i zaposlenih Caritasa u Srbiji

 
Velika Caritas porodica

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu bila je domaćin ovogodišnjeg Nacionalnog susreta volontera i zapsolenih u Caritasu, koji je održan 15.10.2022. Bila je ovo prilika da se stari prijatelji okupe,  da se steknu nova poznanstva, ali pre svega da se zaviri u sopstvenu dušu i dokuči sama srž Caritasa. Tema Susreta, o kojoj je diskutovalo oko 200 učesnika, bila je MOLI I RADI (Ora et labora)

Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolita, mons. Stanislav Hočevar u koncelebraciji sa  sveštenicima – direktorima nacionalnog, biskupijskih i župnih Caritasa u Srbiji.

Mons. Hočevar je prisutnima objasnio da je suština svakog hrišćanina da teži da u što većoj meri bude nalik Isusu Hristu, a da je najbolji način da se to postigne upravo kroz molitvu i rad u službi delotvorne bratske ljubavi, odnosno karitativno delovanje.

Nakon uvodnog obraćanja i liturgijskog slavlja, usledila su veoma inspirativna predavanja na temu MOLI I RADI. Na hrvatskom jeziku, predavanje je održao vlč. Andrej Đuriček, a na mađarskom vlč. István Dobai i gospodin Gabor Ric.

Ovom divnom susretu prisustvovalo je 28 volontera i zaposlenika sa teritorije Sremske Biskupije. 20 mitrovčana bili su vrlo aktivni u samom događaju, pri čemu su tri naša volontera ministrirali, pjevači pjevali pod misom, a svi mladi posluživali na pauzama.

Marko, Mihajlo i Luka, ministranti i volonteri mitrovačkog Caritasa

Primetili smo da su naši volonteri vrlo aktivno učestovali u radu, sa vrlo lepom rekacijom na samo dešavanje. Mi iz Srijemske biskupije, iskoristili smo priliku da pozdravimo našeg novog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu, na jedan poseban način.

iznad svega ljubav!

Vraćajući se iz Beograda, u autobusu smo se dogovorili da uzmemo učešće u organizaciji zahvalne nedelje koja je bila sutradan. Tako je svako od nas doneo nešto što je stavio pred oltar simbolično se zahvaljujući za darove kojim nas je Gospodin obasuo ove godine. Predivno ukrašen oltar darovima zemlje, oko njega deca i stariji u narodnim nošnjama a svi sa zahvalnim srcima ispunili smo našu katedralu.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com