Home / Aktivnosti / Preko evropskih projekata do EU parlamenta

 
Marek Pankiewicz iz Fundacje

Sredina oktobra meseca bila je vrlo posebna i nezaboravna za nas. Prvi put smo posetili Evropski parlament u Briselu i to u okviru završetka projekta Erasmus plus i tom prilikom se susreli sa poljskim EU parlamentarcem dr Bogdanom Žonjca(Bogdan Rzonca), deputatom za zemlje u procesu pripajanja EU Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova i član komisije za budžetiranje. U polusatnom razgovoru prezentovali smo naše organizacije, gradove i zemlje iz kojih dolazimo i ujedno saznali da će se budžet za #Erasmus plus projekte biti znatno uvećan. a da će se posebno podsticati i finansijski podržavati zemlje kandidati. Ovo je bila vrlo motivišuća informacija za nas. Takođe je izjavio da on osobno vrlo poštuje Caritas kao instituciju i da nije znao da u Srbiji uopšte deluje i postoji Caritas, s obzirom na informacije kojima je raspolagao. Izdvajam da sam kako u službenom, tako i u neslužbenom razgovoru puno zanimljivih informacija predočila parlementarcu i pozvala ga da nas poseti kad mu to prilike dozvole.

Razgovori sa poslanikom Rzonca

Savetnik poslanika Mateusz proveo nas je kroz jedan deo velike i kompleksne građevine EU parlamenta i pokazao najvažnije delove-kongresnu salu, skupštinsku salu i dr. Savetnica slovenske palamentarke Emina iz Mostara nas je preuzela nakon sastanka i podelila materijale u sklopu naših oblasti delovanja, pojasnila kako stvari funkcionisuu Briselu, kakva je dinamika rada itd.

U obilasku EU parlamenta

Predstavljanje nas kroz EU projekte koje se realizuju sa Poljskim partnerima, kao vodećim partnerima-Fondacijom slovenske braće Sv. Ćirila i Metodija te Nadbiskupijskog Caritasa Pšemišl(Pszemysl), planovi za budućnost te informacije koje smo dobili od savetnika i parlamentarca, svakako će biti dragocene u modelovanju naših budućih projekata. Pet novih projekata je predato za naredni period 2023.i iskreno se nadamo da ćemo nastaviti dalji rad i saradnju na dobrobit naših građana te promovisanja evropskih vrednosti kod nas.

Predstavnici SRBIJE-Sfere NS i Caritasa Sremske Mitrovice u EU parlamentu
Delegacija nakon završene posete EU parlamentu
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com