Home / Aktivnosti / vesti / NEDELJA MENTALOG ZDRAVLJA 2022.

 

Caritas Srbije i Caritas „Sv.Anastazija” Sremska Mitrovica već dve decenije u svom delokrugu aktivnosti ima promociju mentalnog zdravlja u zajednici u cilju unapređenja zaštite mentalnog zdravlja, unapređenje položaja osoba sa mentalnim smetnjama, te podizanje svesti javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja i destigmatizacije. Stoga smo se i ove godine priključili nacionalnoj kampanji Caritasa povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja 10.oktobra pod nazivom „MOŽE DA SE DESI SVAKOME”.

U Sremskoj Mitrovici ove godine realizovali smo čitav niz edukativno-promotivno-inkluzivnih aktivnosti. Caritas Sremske Mitrovice ima već višegodišnju plodnu saradnju sa obrazovnim ustanovama Srednjom medicinskom školom”Draginja Nikšić” i Tehnološko-školskim centrom „Veljko Vlahović”, pa smo i ove godine sa nekoliko odeljenja održali vrlo lepe interaktivne radionice na temu mentalnog zdravlja.

Zanimljiva prezentacija sa interaktivnim sadržajem
Najhrabriji učesnici radionice otvoreni za slikanje

Sa volonterima Caritasa i mladima RKT župe „Sv.Dimitrije” iz Sremske Mitrovice skupa sa župnikom mons.Eduardom Španović, održali smo zanimljivu radionicu u kojoj su mladi bili vrlo angažovani i otvoreni, posmatrajući probleme mentalnog zdravlja iz jednog drugačijeg teološko-psihološkog aspekta. S tim u skladu, povezali smo se sa koordinatorom novog projekta podrške osobama sa mentalnim smetnjama SPC-Eparhije Sremske, gdinom Stefanom Nedić, doktorandom Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Stefan je inicijator projekta kojim se pruža podrška veroučitelja i terapeuta psihijatrijskim pacijentima na stacionarnom lečenju, s tim da se nakon izlaska iz bolnice u dogovor sa lekarom te osobe šalju kod nad na dalji rad i vaninstitucionalnu podršku. Plan je da se veroučitelji s vremena na vreme uključe i u naš rad u Dnevnom boravku. Na ovaj način obe hrišćanske crkve aktivo se uključuju u direktnu pomoć svima kojima je duhovna i psihološka pomoć neophodna.

Susret mladih volontera pri župi Sv.Dimitrija

Da smo brinuli i o Caritasovim štićenicima Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama, govori i činjenica da smo Nedelju mentalnog zdravlja otvorili upravo  psihološkom radionicom na temu pasivno agresivnog ponašanja u komunikaciji te veoma zanimljivim roll-play tehnikama gde smo vežbali prepoznavanje i adekvatno ponašanje u takvim situacijama.

Psihološka radionica sa korisnicima

Ipak, zvezda među ovim aktivnostima bila je poseta Prvoj ekološkoj predškolskoj ustanovi”Stonogica” u Sremskoj Mitrovici, u okviru Dečje nedelje. Ova poseta je bila dugo planirana, tako da su korisnici Caritasovog dnevnog boravka naslikali sliku”Deca su ukras sveta”(ulje na platnu), napravili čestitku i pripremili dva paketa školskog pribora, društvenih igara, igračaka i knjiga. Deca su veoma lepo prihvatila goste, a korisnici i volonteri Caritasa su u dvosatnom druženju u dvorištu ovog neobičnog vrtića uživali i doživeli pravu inkluziju.

Ove 2022.godine Caritas”Sv.Anastazija” je u nekoliko navrata  svojim aktivnostima pokušao da skrene pažnju javnosti na značaj zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, s obzirom da je pandemija, sve veće socijalne i ekonomske nejednakosti, dugotrajni sukobi, ratovi, nasilje i vanredni zdravstveni problemi ostavili dugoročne posledice po mentalno zdravlje svih, a posebno mladih. Tako smo na velikoj tribini u junu, mesecu mentalnog zdravlja kako je ustanovilo Ministarstvo zdravlja, upoznali javnost sa podacima da u sveu čak 10% stanovništva odnosno oko 700 miliona ljudi pati od neke mentalne smetnje, a da čak 2/3 njih nikad ne zatraži pomoć stručnjaka zbog stida i straha od osude okoline. Na toj tribini bilu su predstavnici zdravstvenog i socijalnog sektora, Komore socijalne zaštite, civilnog sektora i lokalne samouprave, kao i predstavnici crkve, mons.Španović koji uvek prati sva nastojanja mitrovačkog Caritasa u misiji širenja djelotvorne ljubavi. Svetski dan mentalnog zdravlja je prilika da se sve zainteresovane strane okupe,  prepoznaju napredak u ovoj oblasti i da zagovaraju kreiranje realnosti u kojoj će mentalno zdravlje i blagostanje postati globalni prioritet za sve.

Deo korisnika DB ispred vrtića Stonogica
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com