Home / Aktivnosti / vesti / KAD LJUBAV SPAJA (MIŁOŚĆ ŁĄCZY)

 

U periodu od 18. do 24.09.2022.Caritas “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica je bio najbolji mogući domaćin našim gostima iz Poljske. Poseta se realizovala u okviru Erasmus plus projekta “Migration-a problem or an opportunity?” finansiranog od strane Evropske komisije, a u partnerstvu sa Nadbiskupisjkim Caritasom Pšemišl (Caritas Archidiecezji Przemyskiej)iz Poljske.

Delegacija od 15 poljskih zvaničnika je došlo po prvi put u naš Grad da se upozna sa našim radom, ali i potencijalima koje nudi naš grad, te mogućnostima proširenja saradnje sa socijalnih projekata na druge sfere u okviru EU fondova.

Takođe su predstavnici gradova, opština Sanok, Zagórz, Przemysl, Tarnów i dr. Caritasa iz podkarpatske oblasti Poljske, kao i privatni preduzetnici doneli veliku donaciju hrane, higijene, jorgana, ćebadi i dr.za naš Caritas.

Neizmerno zahvalni našim gostima, ali najviše Mareku Pankiewiczu iz Fundacja imienia Braci Sołuńskich – Cyryla i Metodego, koji je alfa i omega sve ove poljsko-srpske saradnje i bez koga ovo sve ne bi bilo moguće.

Zahvalnost ide i ka Gradu Sremska Mitrovica,te njenim predstavnicima Gradonačelnici Svetlani Milovanović, zameniku Petru Samardžiću i Predsedniku lokalnog parlamenta Vladimiru Pavloviću, koji su otvorili vrata Gradske kuće i primili naše goste, Katoličkoj crkvi, Sremskoj Biskupiji te osobito njenom generalnom vikaru mons. Josipu Ivešiću, našem župniku i prelatu mons. Eduardu Španović, te direktoru Caritasa za Srem preč. Jozi Duspara, koji su dali podršku našim nastojanjima.

Zahvaljujemo se za gostoprimstvo nacionalnom Caritasu Srbije posebno vlč. Mihalu Gherghelu i Caritasu Beogradske Nadbiskupije te osobno nadbiskupu i metropoliti mons. Stanislavu Hočevaru, predsedniku Međunarodne Biskupske konferencije “Sv.Ćiril i Metod”, kao i kolegama dr. Miloju Veljiću i Viktoru Cvetkoviću za neizmerno veliko srce i gostoprimstvo za naše veliko društvo.

TIM CARITASA SRBIJE SA GOSTIMA IZ POLJSKE

Veliki trud i ljubav su svi navedeni uložili u ovu mobilnost za koju se nadam da će razviti nove saradnje između dve prijateljske zemlje, kao i sremske i podkarpatske oblasti.

Neka nas sve Bog blagoslovi!

Sa Nadbiskupom predstavnici Gradova i Caritasa Poljske
Ispred oltara Uznesenja Bl.Djevice Marije, katedrale Beogradske Nadbiskupije
ISpred hrama Sv.Save
U kripti hrama
U susretu sa korisnicima
Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com