Home / Aktivnosti / vesti / Sve generacije pod kapom Erasmus + projekata

 

U periodu od 25.7 – 31. 07.tekuće godine, 13 seniora i volontera Caritas “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica je skupa sa 8 seniora iz Hrvatske, okupljenih oko Udruge Enas iz Slavonskog Broda učestvovalo na zadnjoj mobilnosti u okviru projekta “Akademija aktivnih baka i deka” programske šeme Erasmus+ Edukacja dorosłych te Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji koju sprovodimo sa Fundacja im. Braci Sołuńskich – Cyryla i Metodego, vodećim partnerom iz POljske. U okviru ovog projekta održano je već dve mobilnosti, jedna u Hrvatskoj u Lovranu, a prva na Tari. Sedam punih dana uživali smo u divnom Caritasovom duhovnom centru u mestu Zboiska, podkarpatskom delu jugoistočne POljske koja se graniči sa Ukrajinom.

Nakon Sv. Mise, učesnici mobilnosti pred oltarom sa župnikom Tomekom

Sa nama su bili i četvoro mladih iz našeg grada spremnih da se edukuju, druže i stvaraju nove veze sa susednim zemljama iz regiona: Hrvatskoj, BiH, Italiji te POljskoj, koji su svi bili učesnici projekta Berlin Process Academy Erasmus KA2 project. Mladi su ostali do 4.avgusta, jer je edukacija trajala nešto duže.

jer #miłośćłączy #ljubavspaja

Radilo se i napolju, jer je vreme bilo prelepo

Domaćin MArek Pankiewicz, predsednik Fondacije, veoma se potrudio da nam učini ovaj boravak nezaboravnim. Obišli smo nekoliko gradova: Zaborz, Sanok i Krosno, a divni ljudi iz malog predgrađa Sanoka po imenu Wujskie su nam organizvali predivnu veče uz hleb i so kao dobrodošlicu, narodne nošnje i tradicionalna jela u njihovom domu kulture.

U mestu Zaborz posetili smo Predsednika Opštine koji nas je upoznao sa performansama ove lepe opštine te upriličio divan ručak i veselje u njihovom Domu kulture uz poljske tradicionalne instrumente i pesme, a svakog od učesnika je darivao lepim poklonima.

Obišli smo i divan istorijski kompleks arheoloških ostataka starog manastira iz XV veka u kome nas je kustos provela kroz 6 vekova postojanja. 3D animacija, film o istorijatu i galerija sa posebnim vrtom i vidikovcem predstavljaju jedinstven primer kako se jedan istorijski objekat uz pomoć sredstava EU može savremeno organizovati i prilagoditi potrebama novih generacija.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *