Home / Aktivnosti / U našem Caritasu pokrenuta radionica za izradu papirne galanterije za osobe sa mentalnim i intelektualnim smetnjama

 

Zahvaljujući donaciji Ambasade SR Nemačke u Beogradu, u Caritasu “Sv.Anastazija” Sremska Mitrovica, u utorak, 5.7.2022. svečano je otvorena radionica za izradu papirne galanterije. Uz prisustvo predstavnika Ambasade Christiana Schillinga, šefa odeljenja za privrednu saradnju sa suradnicama, o.Mihala Gherghela, direktora Caritasa Srbije, vlč.Joze Duspare, direktora Caritasa za Srijem te delegiranog izaslanika biskupa koadjutora Srijemske Biskupije Fabijana Svaline, Tatjane Rajniš, programske direktorke nemačke agencije za međunarodnu saradnju GIZ, radionica je zvanično započela sa svojim radom.

Donatori sa direktorom Caritasa Srbije o.Gherghelom i direktorom Biskupijskog Caritasa za Srem sa predstavnicima Grada

Tom prilikom je gospodinu Schillingu uručen poklon i Zahvalnica, koju su ručno izradili volonteri Caritasa, kao znak zahvalnosti za poverenje i dugogodišnju saradnju, s obzirom da je ovo drugi projekat koji finansira Ambasada SR Nemačke. Prvi projekat bio je podrška Caritasovoj palijativnoj, terenskoj službi kroz kupovinu medicinskih i ortopeskih pomagala koji I dan danas donosi dobrobit mnogim ljudima na teritoriji opština Sremska Mitrovica, Šid, Ruma I dr.

Radionica za izradu papirne galanterije je nastala kao ideja da se korisnici Dnevnog boravka radno angažuju u cilju proširenja spektra usluga koje nudimo. Radno-okupacionu terapiju u dnevnom boravku čini skup aktivnosti koji imaju za cilj da se poboljšaju motorički, radni i socio-emocionalni kapacitet osoba sa mentalnim smetnjama, a sve u cilju ponovne reintegracije u život zajednice. Drugi cilj jeste osnivanje socijalnog preduzeća koje predstavlja sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva.

Usvajanjem Zakona o socijalnom preduzetništvu u februaru ove godine, po prvi put u Srbiji postavlja se pravni okvir za sektor u kojem privatne inicijative poput ove, nude održiva rešenja za razvoj zajednica, kroz socijalne inovacije, inovativne proizvode u oblasti zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, socijalnog uključivanja i drugim oblastima održivog razvoja.

“Prema statistici, na evropskom tržištu prisutno je dva miliona socijalnih preduzeća, koja upošljavaju oko 13 miliona radnika. Ovaj zakon pomoći će da se i u Srbiji dugoročno nezaposleni, žrtve nasilja, beskućnici, povratnici sa odsluženja kazni, žene i druge osetljive grupe lakše integrišu u društvo i dođu do posla.-rekao je gdin Schilling prilikom otvaranja ove radionice.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com