Home / Aktivnosti / CARITAS I PALIJATIVNO ZBRINJAVANJE U SRBIJI

 

U organizaciji Kolping društva Srbije I BELhospica iz Beograda,  u Beogradu je 10.svibnja 2022. održana konferencija o stanju i pespektivama palijativnog zbrinjavanja u Srbiji.

Među učesnicima i govornicima bili su dr. Tomi Kovačević, specijalista za palijativnu medicinu iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Melinda Tomić , Kolping društvo Srbije, Živorad Gajić  ispred Udruženja stručnih radnika Srbije, Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu grada Novog Sada, prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski zaštitnik građana.

O iskustvima razvoja ovog vida zbrinjavanja teško obolelih građana iz sfere aktivnog delovanja izlagali su: Miodrag Bogićević i Vera Madžgalj saradnici BELhospisa, Lukas Mikloš predstavnik Mađarskog saveza udruženja za hospis i palijativno zbrinjavanje iz Mađarske  i predstavnici CARITAS- a iz Šapca i Sremske Mitrovice, Miroljub Nikolić i Kristina Dragišić.

U višegodišnjoj praksi razvoja palijativnog zbrinjavanja u Srbiji postignuta su dragocena iskustva, ali se stanje u načelu ne može oseniti kao zadovoljavajuće imajući u vidu da ovaj vid zbrinjavanja teško obolelih, nije jednako dostupan svim građanima Srbije, čemu treba težiti. Zakoni Srbije se, takođe, ne bave posebno ovom tematikom, a Nacionalna strategija palijativnog zbrinjavanja nakon 2015. godine, kada je njena primena istekla, nije obnovljena. Navedeni i brojni drugi zaključci sa konferencije biće dostavljeni nadležnim organima i institucijama u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com