Home / Aktivnosti / Novi put u Poljsku u okviru Erasmus +projekta “Academija aktivnih seniora”

 

Caritas “Sv. Anastazija” iz Sremske Mitrovice je partner na projektu “Akademija aktivnih seniora”, zajedno sa udruženjima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Poljske. Projekat se odnosi na na osobe starije od 60 godina i u okviru njega, do sada je realizovano 5 aktivnosti – mobilnosti, sa ciljem međusobnog povezivanja, razmene i upoznavanja kulture, običaja, istorije i jezika zemalja partnera. Projekat je finansiran kroz programsku šeme Erasmus + KA 2 i ušao je u svoju poslednju etapu realizacije, u okviru koje je organizovana sedmodnevna poseta Poljskoj za 30 učesnika/ca projekta iz Ukrajine, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Put i smeštaj su finansirani iz projekta dok su posete restoranima, muzejima, obilasci značajnih kutlurno-istorijskih mesta finansirani od strane domaćina – lokalnih samouprava. Ovom prilikom održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima opština i kancelarije Erasmus plus u Rzeszowu, na kojima se razgovaralo o novim mogućim saradnjama i partnerstvima.

“Poljski domaćini su nam pripremili veoma bogat i sadržajan program za svih sedam dana boravka, a smeštaj je bio obezbeđen u Caritasovom centru “Natura” u Budi Glogovskoj kraj Rzeszowa. Centar je novi, otvoren pre dve godine i u vlasništvu je Biskupijskog Caritasa Rzeszowa. U divnoj prirodi i miru provodili smo svoje večeri, a svaki dan bio isplaniran.

Za ovo vreme smo obišli Dnevni boravak za starije u Trynczi, gde su nas dočekali divni seniori i zaposleni, ali i predsednik opštine sa svojim saradnicima, kao i narodnim poslanikom u Sejmu iz tog mesta. Uz prigodan kulturno-umetnički program, prezentovali su nam svoju opštinu i rad Centra i bogato ugostili. Pre toga smo posetili muzej, galeriju i važnija mesta ovog malog grada.

Ništa manje ljubazno i otvorena srca dočekali su nas najviši predstavnici Okruga Przeworsk, načelnik okruga, predsednik opštine Daniel Krawiec i direktor Centra za socijalnu integraciju, gde smo proveli pola dana uz adekvatne prezentacije okruga, mesta i samog centra, ručali i zabavili se do naveče. Već sutradan smo išli u Grad Rzeszow koji je i najveće mesto okruga. Tu su nas primili zamenica Gradonačelnika, sekretar skupštine koji je sa direktorom Turističke organizacije sve vreme boravka bio sa nama i direktor kulturnog centra Urban Lab. Prikazali su nam kulturno istorijsku baštinu ovog starog grada, ali i specifičnosti razvoja i percepcije razvoja kroz integracije sa drugim zemljama u buducnosti.

Krakow je bio posebna prica, jer smo ceo dan proveli u turističkom obilasku i razgledanju ovog velikog i drevnog grada Poljske. Reči ne mogu da opišu emocije i divljenje koje nosimo iz susreta sa ovim velelepnim starim univerzitetskim i važnim istorijskim mestom u Poljskoj.

Na kraju smo bili gosti Opštine Lezajsk, koja je udaljena oko 70 km od našeg mesta boravka. Gradski establišment pod vođstvom Gradonačelnika i njegovog sekretara ugostili su nas u Gradskoj kući, prezentovali rad i karakteristike ovog prelepog mesta, organizovali turističku turu, posetu benediktinskom samostanu iz XIV veka, muzeju Slobodne zemlje Lezajske i na kraju u Kulturnom centru u obližnjem mestu Chalupki docekali su nas u narodnim nošnjama udruženje žena, koji su ukusnim jelima, pesmom, svirkom i igrom ulepšali ovaj divan sunčan dan do kasne večeri.

Nakon divnih dana provedenih u Poljskoj, uz nova prijateljstvima i pregršt uspomena koje su ostale zauvek pohranjene u našim srcima i sećanjima, vratili smo se  kući. Ovi redovi i fotografije su naš pokušaj da sa vama podelimo trenutke radosti i sreće koje su u vremenu u kom živimo – zlata vredni. Baš kao i starije životno doba koje, ne slučajno zovemo ZLATNO DOBA.

Vesela lica naših učesnika na putu ka Poljskoj
Caritasov centar “Natura” u Budy Glogowskiej
Grupa seniora Caritasa Sremske Mitrovice u Galeriji u Trenczy
Najbolji načelnik Opštine u Poljskoj, predsednik Opštine Trenjča dočekuje učesnike projekta iz 6 zemalja
Učesnici i domaćini u pesmi

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com