Home / EU projekti / I bi šesta mobilnost u Slavoniji na projektu “Akademija aktivnih seniora”u 2021. godini

Još jedna mobilnost u okviru EU projekta “Akademija aktivnih seniora” iz programske šeme K2 Erasmus + kome je domaćin bio partner iz Hrvatske Udruga “Enas” iz Slavonskog Broda. Nosilac projekta je partner iz Poljske Fundacja im. Braci Sołuńskich – Cyryla i Metodego.

Mobilnost je održana u mestu Rešetari u blizini dva slavonska grada- Slavonskog Broda i Nove Gradiške od 23. do 28.9. a učestvovalo je 45 seniora iz Poljske, Ukrajine, Hrvatske i Srbije, tačnije Sremske Mitrovice.

Tema mobilnosti bile su digitalne kompetencije i veštine za seniore. Koristeći se neformalnim obrazovanjem, seniorima su se približili neke digitalne veštine, ali i ukazali na probleme digitalne diskriminacije s kojom se mnogi seniori danas susreću zbog nedovoljnog poznavanja digitalnih medija/sadržaja/usluga.

Pored edukativnog dela, učesnici su imali mogućnosti za razmenu iskustva, multikulturalno učenje i osnaživanje svojih građanskih kompetencija.

U sklopu ove mobilnosti posetili smo Državna ergela Đakovo i đakovačku katedralu i BIskupiju, gde nas je primio Ivan Ćurić. pomoćni biskup đakovačko-osječki. POsetili smo selo Malino i udruženje “Arteco Pavletić” i upoznali se sa njihovim tematskim parkom i održivim načinom izgradnje i ekološkog stvaralaštva. Imali smo studijski izlet u Slavonski Brod, a posetili smo i Novu Gradišku na međunarodni dan turizma. Najlepši dan smo proveli na Strmcu, mestu na planini Psunj gde su nas dočekali i ugostili seniorima iz Udruge Matice umirovljenika iz Nove Gradiške. Zadnji dan mobilnosti bili smo gosti načelnika opštine Rešetari Zlatka Age, koji nas je sve fascinirao aktivnostima i postignućima tako male opštine.

Iza nas je zaista predivno iskustvo rada sa našim starijima, a naše projektne aktivnosti idu dalje.

Zajedničke predstavnici 4 države u prirodi, planina Psunj, Strmac