Home / Vesti / 1. oktobar-Međunarodni dan starijih osoba

 

Stanovništvo Srbije je sve starije. Osnovna odlika starosno-polne strukture stanovništva Republike Srbije danas je brojčana dominacija muškaraca kod mladog stanovništva, odnosno dominantnost žena kod sredovečnog i starog stanovništva. „Najstariji” je region Južne i Istočne Srbije, gde je čak 25% stanovništva starije od 60 godina.

Mnogi veoma stari ljudi gube sposobnost da samostalno žive zbog ograničene pokretljivosti, psihološke slabosti ili drugih zdravstvenih problema. Mnogima je potreban neki oblik dugoročne nege, što uključuje asistenciju negovateljica kroz pomoć u kući, kućnu ili palijativnu negu, brigu lokalne zajednice, boravak u bolnici ili u krajnjoj instanci boravak u gerontološkim centrima.
U kriznim situacijama stari su posebno osetljivi. Naime, oni ne mogu da pobegnu ili da putuju na dugim relacijama i mogu biti ostavljeni i prepušteni sami sebi. To je skora situacija sa pandemijom i pokazala.

Znači, čak četvrtina stanovništva spada u domen starije populacije i danas je njihov dan.

Mitrovački Caritas je obeležio ovaj dan u skladu sa epidemiološkom situacijom, pa je pripremio prigodne poklone i zatim obišao deo korisnika usluge pomoć i nega u kući i u lepim susretima sa korisnicima Dnevnog boravka osoba sa mentalnim smetnjama, skrenuo pažnju na njih kao integrativne činioce društva.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com