Home / EU projekti / Akademija aktivnih seniora – zahuktao se Erasmus+ projekat doživotne edukacije starijih

 

Caritas “Sv.Anastazije” Sremska Mitrovica je u sklopu Erasmus + projekta “Akademija aktivnih seniora” koji se odnosi na osobe starije od 60 godina, realizovao aktivnosti – mobilnosti sa ciljem međusobnog povezivanja i upoznavanja kulture, običaja, istorije i jezika zemalja partnera odnosno Ukrajine, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Gospođa Kristina Dragišić, koordinatorka Caritasa “Sv.Anastazija” iz Sremske Mitrovice podelila je svoje utiske sa dosadašnjih aktivnosti:

Prva mobilnost je realizovana u Sarajevu u Centru za zdravo starenje i trajala je od 15.02.-21.02.2021. Upoznali smo osobenosti održavanja zdravlja starijih ljudi putem vežbanja. Pored vežbanja, posetili smo i Trebević što je predstavljalo veliki izazov za sve nas.Jun se “okitio”sa četvrtom mobilnošću, ovaj put u Hrvatskoj.Bilo je prisutno preko 50 seniora iz Poljske, Hrvatske i Srbije, odnosno iz Sremske Mitrovice. U ovoj prekrasnoj mobilnosti imali smo priliku upoznati specifičnosti podneblja Istre, kulturu, arhitekturu, običaje i istoriju Lovrana, Opatije i Rijeke. Svi učesnici  ovog Erasmus + projekta su zaista prezadovoljni njegovim dosadašnjim tokom i veoma zahvalni na prilici da se upoznaju sa kulturama drugih naroda. Iskreno se nadamo da će epidemiološka i geopolitička situacija dopustiti da sve aktivnosti realizujemo u celosti,” ushićeno nam je opisala gospođa Dragišić, očigledno prepuna utisaka.

Glavni partner na projektu je Fundacja im. Braci Sołuńskich – Cyryla i Metodego, a pored Caritas “Sv. Anastazija” Sremska Mitrovica, partneri su i udruženje “Enas” iz Slavonskog Broda, Centar za zdravo starenje Sarajevo,  Constellation Korostiv Ukrajina, kao i Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Caritas nastavlja sa brigom o starim ljudima i zalaganjima za što veću saradnju i zbližavanje različitih naroda, kultura i običaja.

Podelite na društvenim mrežama
 
Share this page
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

 

 

Timočke divizije 62, 22000 Sremska Mitrovica

ponedeljak: 08:00 – 16:00

utorak: 08:00 – 16:00

sreda: 08:00 – 16:00

četvrtak: 08:00 – 16:00

petak: 08:00 – 16:00

subota: zatvoreno

nedelja: zatvoreno

Kontakt telefon: 022/641-964

E-Mail: mitrovacki.caritas@gmail.com